e
sv

Bu Yazıyı Okuduğunuzda Yüzünüz Kızarabilir: Grup Çalışmalarında Bazı Kişilerin Çaktırmadan Kaytarabileceğini Gösteren İlginç Deney

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Size ayrılmış bir görevde bireysel olduğunuzu düşünün. Muhtemelen tüm detayları planlar ve kullanmayı eksiksiz bir şekilde yapmaya özen gösterirsiniz. Şimdi, aynı görevi bir grupla yaptığınızı düşünün. Elbette ufak bir kayma durumu olacaktır. İşte bu işleyişinde bilim bir adı bile var!

Literatürde, koruyucun dağılmasının önlenmesi “sosyal tembellik” deniyor. Bu koruyucu ilk çalışma 1880’li senelerde Max Ringelmann tarafından yapıldı. Bu yüzünü gizleme “Ringelmann etkisi” olarak da çıkıyor.

Daha önce bir grup üyesi olarak çalıştıysanız, muhtemelen bu psikolojik fenomeni ilk elden deneyimlemişsinizdir. Bu duruma neden ortaya çıktığını hiç düşündünüz müydünüz?

Ringelmann, sosyal tembelliği test etmek için bir halat kullandı.

ringelmann sosyal etkisi tembellik

Max Ringelmann; sunucularımızdan önce bir halatı tek toplantı, daha sonra altı kişilik bir grupla çekmelerini istedi. Bir kişi, ipi 85,3 kg gelebilirken 6 kişi 390 kg çekebiliyordu.

Kısacası, bireysel çekme gücü 65 kilograma düşerek %24 oranında bir azalma olmadı. Ayrıca gruptaki insanların sayısı kişisel performanslar daha da düşüyordu. Peki bu duruma sebep olan nedir?

Sosyal tembellik 4 ortaya çıkmış durumda.

Daha sonra bu konuda başka deneyler de yapan farklı araştırmacıların elde ettiği sonuçlar Ringelmann’ın deneyini sonuç verecek nitelikteydi. Psikologlar, sosyal tembelliğin ortaya çıkmasını neden olan şu 4 temel nedeni sıralanıyor:

  • Motivasyon
  • Sorumluluk dağıtımı
  • Grup hareketleri
  • Beklentiler

Motivasyon ve sorumluluk dağıtımı:

sosyal tembellik

verilen görevde motivasyonu düşük insanlarbir grubun üye olduklarında “sosyal tembellik” yapmaya daha eğilimli olurlar.

Sorumluluk dağılımında sosyal tembelliğin yükselme olasılığı ise, onlara verilen görevde bireysel olarak daha az sorumlu Hissetmeleri ve kişisel çabalarının sonuç üzerinde hayallerini düşünmeleri ile gerçekleşir.

Grup beklentileri ve beklentileri:

halat çekme ringelmann

Bireysel veya küçük gruplarla çalışan insanların çabalarının daha önemli olduğunu hissederek daha fazla yararlanmaya çalışırlar. Grup ne kadar büyükse, insan çabası o kadar yetersiz.

Son olarak, diğer bilgiler yeterince katkı sağlamadığı gruptaki bir insan, o işin çöküşle sonuçlanmaması için muhtemelen daha çok çaba gösterir. Öte yandan grup çalışan insanlar bulunuyorsa geri kalanların “sosyal tembelliğe” yatkın olma ihtimali yüksektir.

Sosyal tembellik azaltılabilir.

ringelmann

“Ringelmann Etkisi”nin grup performansı ve verimliliği üzerindeki etkiler yadsınamayacak kadar büyük ancak ötesine geçmek için uzmanların izlediği bazı şeyler var:

  • Bireysel görev ve görevlerinin atanması
  • Küçük gruplar oluşturma ve “bireysel olarak hesap verme” ortamının sağlanması
  • Net standartlar ve kurallar oluşturmak
  • Bireysel ve grup performansının ayrı değerlendirilmesi
  • Bireysel üyelerin başarılarını korumak

İLGİLİ HABER

Japonların Tembelliği 1 Dakikada Çürüten Yöntemi: Kaizen Tekniği

İLGİLİ HABER

Hiçbir Şeyden Haberi Yokmuş Gibi Görünen Bebeklerin Kafasında Aslında Neler Döndüğünü Gösteren Deney ve Değer Sonuçları

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.