Aklımıza gelen her şey, davranış biçimlerine dönüştürebilen yapay zekalar; konu el, ayak çizimi zaman oldukça ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Kimi zaman insanlara fazladan parmaklar ekliyorkimi zaman ise eksik bırakıyor ve hatta parmaklar, olması gereken yerde olmuyor.
Eğer siz de benim gibi; görsel sanatlar konusunda eğitim almış ve bu konuda uzman bir insansanız Yapay zekanın bu başarısızlığının sebeplerini tahmin ediyor olabilirsiniz. Ancak yine de yapabilecekleri bu kadarı, dünyamızda bu, hepimiz için şaşırtıcı bir durum.
Hatta yapay zekayı sosyal medyanın diline düşürecek kadar…
“El çizmeyi asla öğrenmezsen yapay zeka seni kopyalayamaz ve elleri doğru yapamaz.”
Beklenti: Yapay zeka her şeyi çizebilir!
Gerçek: El çizerken yapay zeka.”
“El çiziminde kötü olmak: Ben ve yapay zeka”
Yapay zeka programları tarafından çizilen el ve ayaklara bir bakalım. Gerçekten abartıldığı kadar kötü mü?
Leonardo.Ai’ın çizdiği eller:
Leonardo.Ai tarafından resmedilen ayaklar:
Dall-E’nin çizdiği eller:
Yapay zeka, seni anlıyoruz çünkü el ve ayak çizme konusunda tek zorlanan sen değilsin.
Daha önce bir insan çizmeyi denediklerinde, yüksek çamaşırları el ve ayak çizerken oldukça zorlanmışsınızdır. Zira bir resim kursuna gittiğinizde bile (eğer daha önce bu konuda bir eğitiminiz yoksa) ilk etapta el ve ayaklar yalnızca bir silüet olarak çizmeniz gerekecek. Ayrıntıları detaylandırmak ve her şeyiyle doğru bir şekilde düzenlemek için ise öncelikle insan anatomisini anlamak, açı ve ölçü bilmek, oran-orantı bilgisine sahip olmak gerekir.
Yavruların model vücudunda gördüğünüz girinti, verilerin hangi kas veya kemikten kaynaklandığını anlayabilir ve daha doğru bir resim çizebilirsiniz. Yani iş el ve ayak çizmeye başladığında yalnızca yapay zeka değil; biz insanlar da zorlanabiliyoruz. Ancak biz bu güvenlik açığı eğitimlerle tamamlayabiliyorken; Yapay zekanın bunu yapabilmesi için gereken “estetik algısı” henüz yok.
Bunun sebebi; el ve ayakların, insan vücudunun çok küçük bir bölümü kaplıyor olmasına rağmen (parmaklar gibi) hareketli ve ayrıntılı parçalara sahip olması.
İnsan vücudunun çok küçük bir alanını kaplayan ve oldukça fazla detaya sahip bu uzunları çizmek hiç de kolay değil. Zira el ve ayakların ayrı ayrı iskelet ve kas sistemlerinin ağırlığı, insan vücuduna orantılamanız gerekir. Her insanın el ve ayak büyümesinin, parmak uzunluğunun birbirinden farklı olması da bir başka kafa karıştırıcı konu… Durum böyle olunca da ne kadar çok parmak varsa, yazdığımız dakikalar içinde resme dönüştüren yapay zeka programlarının tepesinde da bir o kadar karışıyor.
Elbette yapay zeka, insan beyni gibi genişletmeleri doğru bir şekilde tamamlayamıyor veya hayal ederek ilerliyor. Bu da artık “Bir elin 5 parmağı olur” diyet öğrenmiş olsa bile birden fazla elin olduğu görsellerde parmakların eksik veya fazla olmasına ya da doğru yerde bulunmasına sebep oluyor.
insan beyni ise Duyduklarını doğru bir şekilde tamamlayabiliyor. mesela Yüzüklerin Efendisi gezegenindeki Uruk-hai ırkını Midjourney’e çizdirdiğimiz (yukarıdaki) görsele ilk baktığınızda fazlalık parmakları fark etmemiş olabilirsiniz. Yapay zeka tarafından yaratılan görsellerdeki hatalar çoğu zaman farklı olmamamızın nedeni de beynimizin bizde oynadığı bu küçük oyun.Tıpkı küçükken izlediğimiz çizgi filmlerdeki karakterlerin 3 veya 4 parmaklı yaşımızın ilerlediği fark gibi.
İLGİLİ HABER
Çoğu Çizgi Film Karakterinin Neden Beş Değil de Dört Parmağı Vardır?
İLGİLİ HABER
Yüzüklerin Efendisi Anime Olsaydı Karakterler Nasıl Görünürdü? Yapay Zekaya Çizdirdik
Portre konusunda ise el ve ayak çizimleri kadar başarısız değil.
Bir kuru kafa çizimi, üzerine binlerce farklı portre oturtabilirsiniz çünkü kafamızın boyutları değişirse de istisnalar dışında şekilli çok büyük bir değişiklik olmaz. Göz çukurları, burun geçidi ve ağız kısmı genellikle hep aynı yerdedir.
Ayrıca kafamızda yer alan iskelet sistemi, parmaklarımıza kıyasla daha az hareketli ve daha az ayrıntılıdır. Haliyle gözlerimizin, yanığımızın veya ağzımızın nerede olması gerektiği konusunda de çok tahmin daha verilebilirdir.
İLGİLİ HABER
Etkileyen Takımlar Süper Kahraman Olsaydı Nasıl Görünürlerdi? Yapay Zekâyla Resmettik
Bir de el ve ayak anatomisine bakalım.
Ellerimizde (baş parmaklar hariç) her parmak için 3 farklı boğum bulunuyor. Bir el çizmek için kıvrımının, girişinin ve geçidinin anatomik olarak doğru yerleştirilmesi gerekiyor.
Yani el ve ayaklarındaki bu sayısız detay, kas ve iskelet yapıları yapay zekaya oldukça karmaşık geliyor. Üstelik biraz önce de düzenlememiz gibi içimizde el, ayağı birbirinden farklı.
Bu ihtiyaçlarını el ve ayak çizmek için işin içine biraz da katmak gerekiyor.
Yapay zeka programları genel olarak toplanan bağlı olarak çalışır. Verileri işleyip analiz edebilir ancak işin içinde üretim ekibi başarılı sonuçlar veremez.
Yapay zekadan yalnızca bir el çizmesini istediğinde başarılı olma ihtimali artar ancak iki insanın el ele tutuşması gibi daha karmaşık desenlerde eldeki tüm parmakların yürüme ve duruşunu yaratıcı bir şekilde tamamlayamaz. Yani yapay zeka size göre var olan bir şey verebilir ancak yeter ki ondan yaratıcı olmasını istemeyin.
Bir başka yapay zeka programı ChatGPT’ye “Neden yapay zeka programları el ve ayak çizimi konusunda bu kadar kötü?” diye sorduk ve neden bir sanatçı gibi el çizemediklerini şu şekilde açıkladı:
Peki yapay zekalar bir gün el ve ayak çiziminde başarılı olabilir mi?
Midjourney A Milli Futbol Takımı çizimi.
Tek başına bir el çizmek çok zor değil ancak bunu bir bütünün içine oturtmak ve ayrıntıları doğru bir şekilde aktarmak oldukça zor. Yapay zekadan çizmesini istediğin metinde ne kadar çok el, ayak ve parmak ve parmak varsa; Dağda bir o kadar karışacaktır. Bu bölgelerinize girdiğimiz “prompt”larda el ve ayaklara dair daha ayrıntılı bilgiler vererek başarılı bir çizim yapmaları konusunda yardımcı olabiliriz.
Yapay zeka teknolojisinin bulgularıyla doğum yerinde bulguz çizimleri ortaya koymaları doğal olarak mümkün. Ancak estetik bir anlayışa sahip, yaratıcı çizimler yapabilmek pek mümkün değil. zira yalnızca yoksunluklara bağlı programlar Doğumu unutmamak gerekiyor. Programlanmış olmalarına rağmen her zaman “doğru” hareket etmediklerini de zaten bekliyorlar.
İLGİLİ HABER
Yapay Zekanın Yok Sayılan Karanlık Tarafını Anlattık: Irkçılık, Cinsiyetçilik ve eklenti
İLGİLİ HABER
“Kim Milyoner Olmak İster?” Yarışmasına Yapay Zekâ ChatGPT’yi Soktuk: 1 Milyon TL’yi Kazanabildi mi?
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz