Yapay zekâ teknolojileri her geçen gün elde etmenin içinde yer ediniyor. ChatGPT ve Midjourney, sosyal ortamlarda herkesin dahil olmaya devam ederken birkaç ay önce yapay zekânın siyasete atılıp parti kurduğunu bilemiş. Yakın zamanda ise bilim kurgu filmlerinin bulgularına dönüştüğünü gösteren bir gelişmenin yaşanacağını açıklamıştı.
Birkaç hafta önce, ABD merkezli Ödeme adlı girişim tarafından sağlanan bir yapay zekânın avukat olarak duruşmaya katılacağını açıkladı. Hukuk alanında bir ilke imza atacak olan bu olayda, yapay zekanın mahkemede bir sanığa kulaklığını kullanarak danışmanlık yapılması bekleniyordu. Ancak gelen yeni bilgiler, bunun gerçekleşmeyeceğini gösterdi.
Dünyanın ilk robot avukatı, 22 Şubat’taki mahkemede gelen uyarılar nedeniyle kullanılamayacak
Kuruluş araştırmacısı ve CEO’su Joshua Browder, yaptığı yeni açıklamalarla tüm dünyada beklenen olayın gerçekleşmeyeceğini duyurdu. edindiği göre kanun, robot avukatın önüne geçmiş.
Browder, savcılardan tehditlere maruz kalırsa, robot avukatı fiziksel bir mahkemeye taşırsa 6 ay hapis cezasına çarptırılacağını belirtti. Bu yüzden de dünyada bir ilke imza atacak olayların gerçekleşmemesine karar verildi. Ayrıca Zoom ile gerçekleştirilecek diğer mahkemede de yapay zekanın yer almayacağı aktarıldı.
Eğer beklenen gerçekleşseydi, yapay zeka, aşırı hız yayılması nedeniyle mahkemeye çıkacak bir sanığa kulaklık yoluyla danışmanlık yapacak ve ona para cezası konusunda yardımcı olmaya çalışacaktı.
Buna ek olarak yine bir aşırı hız cezası nedeniyle Yakınlaştır başka bir davada da yapay zeka kullanmayıtı. Burada ise bir teleprompter yoluyla sanığa verilecekti. Ancak yeni gelişmeler, bunların hiçbirinin gerçekleşmeyeceğini ortaya koydu.
İLGİLİ HABER
İran, Başörtüsü Takmayan Kadınları Yapay Zeka ile Tespit Etmeye Başladı
DoNotPay, aslında 2015 yılında basit bir sohbet robotu olarak yaşamaya başladı. O zamandan beri de sitesi üzerinden aldıkları cezaları en aza indirgeyen insanlara ahlaki yardım sunuyordu. Sohbet botlarındaki gelişmelerle birlikte çok daha iyi hâle gelmesi de ilk kez gerçek bir tavırda kullanımının yolunu açmıştı.
Yorum Yaz