kuruluş döneminde tüketilen gıdaların gelişimi üzerinde hayati öneme sahip olduğu bir gerçek. Tabii ki tüketilen gıdaların olumlu olduğu kadar olumsuz etkileri de var.
Özellikle hamilelik döneminde tüketilen alkolün bebeklerindeki olumsuz etkilerini araştıran Hollandalı araştırmacılar, az miktarda alkolün bile bebeklerin yapı ve yapılarını ciddi değişikliklere neden olduğunu gözlemledi.
Haftada 1 kadeh şarap bile etkiliyor
İlkokul çağındaki 5.600 çocuk üzerinde Yapılan çalıştırma makine makinelerini ve yapay zeka desteğiyle ülkelerdeki 200 programlama farklılığını incelendi. Yapılan çalışma anneleri hamilelik dönemindeyken haftada 1 kadeh şarap (ya da eş değer oranında diğer alkollü içecekler) tüketen içlerinde daha kısa burun, göz altı şişlikler, koku almada kayıp, göz kapaklarında tembellik ve daha pek çok dönemde farklılığa rastlandı. Tüketim süreleri boyunca alkol gruplarına ek olarak psikolojik ve zorlayıcı davranışlar da ortaya çıktığı ve çocuklarda iletişim kurma, anlama ve düşünme yeteneklerinde az da olsa azalma yaşandı belirtildi.
Çocuklardaki farklılıkların yönünü ortadan kaldırdığını gözlemleyen insanlar, bilimi kullanma eksiklerinin de bol pratik ve zorlamayla birlikte tamamen ortadan kalkabileceğini tespit etti. Yaklaşık 13 yaşına kadar kullananlar ve ayrıntılar giderilmeyen çocuklardaysa bu değişimlerin kalıcı hale geldiği tespit edildi.
Araştırma ekibi, hamile olan ya da hamile düşünen anne adaylarının hamilelikten en az birkaç ay önce alkol tüketimini bırakmayı tavsiye ediyor.
İLGİLİ HABER
Bi’ Kedi Gördüm Sanki: Hamile Kadınların Ultrason Görüntüsündeki Bu ‘Pati’ İzi Aslında Ne?
Aşırı miktarda alkol tüketen anne adaylarınınsa FASD olarak da “ bilinenFetal Alkol Spektrum Bozuklukları” Nedeniyle küçük hayvanlar yaşayabileceği ve evcil hayvanları yaşamasa bile doğacak bebeklerde ciddi şekilde maruz kalabileceği ve maruz kalabileceği ortaya çıkabileceği bir gerçek.
Yorum Yaz