e
sv

Yazdığınız Her Şeyi Şahane Görsellere Dönüştüren Yapay Zekâlara Dava Açıldı: ‘Gerçek Sanatçılar’ Tazminat İstiyor

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Metinden yapısal yapay zekalara karşı ABD’de dava açıldı. Sanatçılar, sanal korumadan üretilen görüntüler için tazminat hükümleri.

Hayatımıza her geçen gün biraz daha entegre olan yapay zeka, son dönemler sanatla da anılıyor. Evet; Stabilite AI ve yolculuk ortası Gibi girmiş olduğunuz metinleri, bir sanatçının elinde çıkmışçasına muhteşem görsellerle kodlamayı yöneten yapay zeka araçlarından oluşuyoruz. Ayrıca bu yapay zekaların ürettiği eserler, DeviantArt gibi platformlar aracılığıyla milyonlara ulaştırılıyor.

Yapay zekanın bu marifetleri, bu işle hayatını kazanan sanatçıları pek de memnun etmemiş durumda. Zira ABD’nin California kuruluşunda açılan yeni bir davada ötesinde, yapay zeka nedeniyle para kazanamaz hale gelmelerini öne sürüyor. Davacı tarafında olan üç sanatçı Sarah Andersen, Kelly McKernan ve Karla Ortiz, Stability AI, Midjourney ve bu yapay zekalar tarafından üretilen içeriklerin sergilendiği DevianArt’tan tazminat istiyor.

Yapay zeka, sanatçıların emeklerini ‘çalıyor’! Peki nasıl?

yapay zeka Midjourney

İLGİLİ HABER

Yapay Zeka Karşıtı ‘Eylemler’ Başladı: Tepkiler Sokaklarda Pankartlarla Değil, Sosyal Medyada Bu Paylaşımlarla Yapılıyor!

Davacılar, yapay zekalar ile üretilen görsellerin sergilendiği/pazarlandığı platformların başta DMCA olmak üzere Telif hakkı ve rekabete aykırı hareket ettiklerini savunuyorlar. Avukat Matthew Butterick’e göre söz konusu yapay zekalar; ressamların, yazarların, geliştiricilerin ve diğer tüm içerik içeriği Kütüphaneleri kullanıyorlar ve bu noktada hiçbir bakım yapılmıyor. Yani yapay zeka, özgün bir görsel ortaya çıkarsa da o görselleri ortaya çıkarmak için hiçbir ücret ödemeden gerçek sanatçıların ürünlerini referans olarak barındırıyor…

Yapay zeka nasıl öğreniyor? Sanatçılar haklı mı olabilir?

Makina üretimini, yapay zeka dünyasının en popüler tekniklerinden bir tanesi. Bir yapay zeka koleksiyonları, yüzbinlerce ve belki milyonlarca referans içeriği analiz ediyor. Bu analizler sonucunda da ortaya çıkıyor, manzaraların, insanların ve metne dönüştürebileceğiniz hemen her şeyin nasıl görünebileceğini ‘hayal’ ediyor. Yani yapay zekaya “Kırmızı kedi” yazdığınızda aslında yapay zeka, daha önce kendisinden sunulmuş kedi görselleri ve kırmızı renkli gösterim referans alarak ortaya bir görsel sergiliyor.

Peki dolgu tam olarak ne için tazminat istiyor? Eğer bir yapay zekayı sadece bendeniz Eray Kalelioğlu tarafından yazılan makalelerle eğitirsenizi, yapay zeka bir süre sonra Eray Kalelioğlu’nun elinden çıkmış gibi görünen makaleler yazmaya başlayacak. Dolayısı ile makale, yapay zeka ile üretilmiş olsa da arka planda Eray Kalelioğlu’nu referans almış oluyor. Peki burada bir tazminat gerekliliği söz konusu mu? Bir Telif hakkında söz verebilir miyiz? Teknolojinin bu sürecini kısaltmak için yeni ve somut yasal düzenlemelere açtıklarından yorumunu hukukçulara bırakıyoruz.

Son zamanlarda her mecrada görüştüğümüz avatarlar nasıl yapılıyor?

İLGİLİ HABER

Her Yerde Viral Olan Bu Profil Fotoğrafları Nasıl Yapılıyor? Adım Adım Anlattık…

Avatar yapımı için kullanılan sayısız uygulama var. İşte birleştiği kısımlar:

İLGİLİ HABER

İnterneti Ele Geçiren Bu Avatarlardan Yapabileceğiniz, Lensa Benzeri Uygulama Önerileri

Yapay zekanın ürettiği görüntü örnekleri için:

İLGİLİ HABER

Eserler Bir İnsan Yapmadı: En Absürt Fikirleri Bile Bir Çırpıda Sanat Eserine Dönüştüren Yapay Zekanın Ürettiği 15 Görüntü

:
https://kotaku.com/ai-art-stable-diffusion-midjourney-lawsuit-sued-court-1849991363

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.