e
sv

Hafızaları 3 Saniye Sanılan Japon Balıklarının Aslında Çok Zeki Olduklarını Kanıtlayan Bilimsel Deneyler ve Sonuçları

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Unutkan bir dinleyiciler söz ederken “balık hafızalı” deyiminin okuduğunu çokça işittik. Hatta çoğu kişi, balıkların 3-5 saniye gibi kısa sürede bir hatırlama yeteneğine sahip olduğunu düşünür ama yapılan bazı deneyler ise bunun büyük bir yanılgı olduğunu gösteriyor.

Peki zayıf hafızalı olan insanlara neden “balık hafızalı” denir? “Balıkların 4-5 saniyelik hafızaları vardır, sonra her şeyi unuturlar” iddiası nasıl ortaya çıkıyor? Gelin, bir bakalım.

Japon balığı hafızasının sadece 3 saniye olduğu efsanesinin nereden geldiği veya neden bu kadar yaygın bir şekilde sürdürüldüğü tam olarak belli değil. Ama bilinen bir şey var ki bir beyni ve sinir sistemi bulunan her canlıda belli bir zeka, algı, duygular, hafıza ve bilinç bulunmaktadır. Evcil hayvan olarak yetiştirilen bazı hayvanlar, eğitimsiz gözlem tarafından değerlendirilip yargılanması sonucu bu tip mitlerin kökeni Yediler. Buna rağmen tüm bu bilgiler, detaylı bilimsel araştırmalara ihtiyaç duyma konularıdır.

O zaman Japon balıklarına atılan bu iftiranın aslında gerçek olmadığını gösteren deneylere bir göz atalım:

  • 2003 yılında, Plymouth Üniversitesindeki bilim insanları, balıkları öğrenmeyi başardı. Deneyde Japon balıkları, yalnızca bir kola bastıklarında beslendikleri bir kaba kondu. araştırmacı kolu günde sadece bir saat çalışacak şekilde kurdular. Balıklar kısa sürede bunun yanında vardı ve her gün aynı saatte kola basmayı geçti.
  • 2009’da Technion İsrail Teknoloji Enstitüsü’nde Yapılan bir akılda kalıcı da araştırmacılar, bazı balıkların hafızalarının en az beş ayını buldu. Çalışmada Pavlov’un şartlı refleks deneyinin bir benzeri balıklara göre. Balıklara her yem verildiğinde belirli bir ses çalındı. Bu da balıkların, çalınan sesi yemle korumamelerine neden oldu. Daha sonra balıklar beş ay boyunca doğal ortamlarına bırakıldı. Beş ay kıvılcım sonra, ses tekrar çalınınca, balıklar ilk beslendikleri yere geri döndü.
  • Ayrıca, balıkların oltaya takıldıklarında acı hissettiklerini, sosyal organizasyonları Yerlerini yuvalamalarını ve daha önce birlikte vakit geçirdikleri diğer balıkları tanıyabildiklerini ilerlemeye devam ediyor.

Hala ehliyeti olmayanlara duyrulur: Bilim insanlarına, Japon balıklarına araba sürmeyi öğretmişti.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.