e
sv

Farklı Çeşitlerde Görme Bozukluğu Olan İnsanlar Dünyayı İşte Böyle Görüyor!

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Miyop veya katarakt olayınız nasıl manzaralarla karşılaşacağınızdan hiç hamile kalmayacaksınız mü? Hepimiz, gözlerimizde sorun olan yakınlarımızın dünyadaki nasıl uyarılacağını merak ederiz. O zaman merakınızı gidermek için hazırladığımız içeriği vakit kaybetmeden incelemeye başlayın.

Sabahları uyanıp yeni bir güneş doğduğunuzda çevrenizi buzlu bir camın ardından gördüğünüzü hayal edin. Üstelik bir durum da değil; gün boyu, aylarca hatta satırları bu şekilde yaşamanıza devam etmek zorundasınız.

Kulağa ürkütücü geldiğinizin farkındayız. Peki sadece birkaç dakikalığına da olsa görme birikimleriyle yaşayanlarla empati kurmayı ne dersiniz?

Miyop: Göz küresinin, olması, odasının daha uzun bir hale gelmesiyle birlikte görüntüsü retinanın düşmesinin önüne geçmesi.

Çevremizde, uzağı net görebilmek için gözleri kısarak bakan insanlar görmeniz. Kişinin istemsiz bir şekilde yaptığı bu hareket onun muhtemelen miyop bilgisini sinyalini verir.

En yaygın görme bozuklukları arasında yer alan miyop görme bozukluğuna sahip olanlar, uzaktan gelen otobüsün numarasını seçmekte ya da televizyonda film tabakası alt yazıları okumakta zorlanabilir. Durum ciddileştikçe yani kişinin miyop derecesini aşarak net görebileceği mesafe ise giderek kısalır.

Hipermetrop: Göz küresinin kenarlarından biraz basık bir duruma gelmesiyla birlikte cisimler retina arka planlarının seslerini.

Özellikle belirli bir yaştan sonra anne-babalarımızın kitap okurken veya teknolojiye adapte olmuşsa sosyal ortamlarda dolaşırken Görmek istediği her şeyi uzaklaştırarak çıkarmaya çalıştıklarına gördüklerini. Hipermetrop belirtileri, miyop olanların hiç karşılaşmadıkları yakını görmede zorlanırlar.

Ancak düşünülenin aksine hipermetrop yalnızca yaşla beraber görülen başlanan bir görme bozukluğu çeşidi değil, herhangi bir zamanda ortaya çıkabilen bir göz kusurudur. Dışbükey mercekler kullanılarak tasarlanan gözlükler ve kontakt lenslerle kişisel görme konforu artırılabilir.

Astigmat: Gözün ön bölgesinde bulunan korneanın simetrik olma durumudur.

Dışa geometrik, oval bir yapıya sahip olan korneada ışığın kırılarak retina üzerinde görüntü oluşturduğunu lise bilgilerimizden hatırlıyoruz. Astigmatta ise korneada kırılan ışık Birden fazla iniş düşer. Peki ya bunun sonucu astigmatı olan biri nasıl görüyor?

Doğumda genetik nedene bağlı olarak ortaya çıkan astigmatta kişi hücreleri net bir şekilde seçemez, hatta aktarma çift görür. Miyop ve hipermetropla birlikte görülebilen bu görme kusurlarının etkileri, gözlük veya kontakt lens kullanılarak giderilebilir.

Sarı Nokta (Makula Dejenerasyonu): Gözün arka bölgesinde bulunan ve görüntüyü algılayan kısım retinada bulunan, aynı zamanda en net görüntünün oluşturduğu merkez noktası makul olan dejenerasyonun sonucu meydana gelir.

Sarı nokta doktoruna sahip olup görme kaybı görme noktaları odak noktaları başlar ve zaman içinde oradaki yapraklarla birlikte görme alanı temizliği kenarlara doğru ilerliyor.

tamamen bir körlük söz konusu olmasa da hastalar yaşam haklarını ciddi bir şekilde düşüren bu hastalığı özellikle ileri yaşta kendini korumaya başlar. Kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan sarı nokta hastanesi diğer adıyla makula dejenerasyonunda insanların yaşam ömrünün geneli için tipik yan tedaviler elde edilmez.

Katarakt: Görüntünün retina üzerine düşmesini sağlayan göz merceğinin genellikle yaşla birlikte saydamlığını yitirmesi sonucu oluşan bir görme bozukluğudur.

Katarakt olan kişiler, buzlu bir cam arkasından bakmış gibi gördüklerini söylerler. Bazılarına göre göz hastalığı olarak kabul edilen katarakt, bazı doktorlara göre olgunlaşmanın bir zırhı.

Rahatsızlığın başı renklerin cansızlaşması, hafif görüntülenme görülür ve zaman içinde görme kalitesi azalır. Gelişmiş cerrahi operasyonlar sayesinde büyük ölçüde düzeltme sağlanabilir.

Diyabetik Retinopati: İsminden de anlaşılabileceği gibi şeker hastalarında görülen, gözdeki damarlarda ve sinirlerin zedelendiği bir göz hastalığıdır.

Genel olarak diyabet yani şeker hastalıkları, sinirleri ve damarlarını ciddi etkiler. Diyabetik retinopatide, gözde damarlar ve sinirlerin bulunduğu bölge olan retina hasarlarını görür.

Lazer tedavisi ile birlikte yaşam kalitesini büyük ölçüde arttırabilir. Ancak bu hastalıkla buruna gelmemek için ilk yapılması gereken, sağlıklı beslenmeye özen göstermeli ve kan şekerini ideal muhafaza ederek şeker bebekten uzak duracaktır.

Glokom (Göz Tansiyonu): Yükselen göz içi basıncından dolayı göz sinirlerinin hasar görmesiyle oluşan bir göz hastalığıdır.

Gözde bulunan sinirler retinaya düşen nesnelerin beyne iletilmesini sağlar, bu sinirlerin görme mekanizmaları gerçekleştirilmesinde en büyük parçacıklardan biridir. sessizce sinsi bir hastalık olan glokom, oluşmaya başladı ve andan itibaren yavaş yavaş ilerliyor. Görme kaybıyla sonuçlanabilecek bu doğum erken muayene son derece önemlidir.

Retina Dekolmanı: Göz küresinin içinde bulunan retina tabakasının tabakasıyla oluşan bi göz hastalığıdır.

retina dekolmanı

Retinanın yırtılmaya başlamasının ardından retina dekolmanı yani retinanın tabakasından yaralanmayla hastalık süreci devam eder. Görmeyi ciddi bir şekilde tehdit eden retinayı ayırmada kişi, yoğun bir şekilde uçuşan sinekler, flaş şeklindeki ışık çarpmalarıyla karşılaşır. Erken dönemde tespit kayıtları cerrahi müdahaleyle büyük ölçüde düzeltilebilir.

Yukarıdaki yerlerdeki bütün göz hastalıkları ve görme bozukluklarında, diğer birçok hastalıkta olduğu gibi tetkikler erken dönemde muayene oldukça önemlidir. Siz de benzer görme ciddiyeti, hemen bir göz geçmişten randevu alarak durum ciddileşmeden sorunu çözebilirsiniz.

Kaynaklar: 1, 2

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.