%100 etkili kanser tedavisine karşı günümüzdeki en büyük önlem erken teşhisten geçiyor. Kanser, ne kadar erken teşhis edilirse onlara başarı şansı da o kadar yüksek olabilir.
Erken teşhis de günümüzde bazı engellemelere sahip olsa da bilim dünyasına, bunu çok daha kolay bir şekilde yapabilmek için yeni yollar arıyor. Yeni çıkan bir araştırma ise Hücrelerin kanser teşhisinde yeniden kullanılabilir.
Karıncalar kanseri koklayabiliyor:
Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan araştırma, teröristlerin kansere neden olan tümörleri ‘koklayabildiğine‘ işaretledi. Tabii ki kıvılcımların ‘koklaması’, brunların eksik antenleri sayesinde olası bir görüntü elde etmek.
Karıncalar, antenlerindeki koku alma reseptörleri ile kanserli tömürlerin yaydığı kimyasalları koklayabiliyorlar. Tabii koklamak için bu kimyasalların insan vücudundan dışarı salması gerekiyor.
Söz konusu kimyasallar, ter ve salmak gibi vücut sıvılarında bulunabiliyor. Karıncalar da daha sonrasında bu sıvılardaki kimyasalları koklayarak tümörün bulunup bulunmadığının korunmasını sağlayabiliyor.
Peki bu darbe nasıl yapıldı?
Bilim insanları, siyah renkli Formica fusca türlerine ait 70 hücrelerya laboratuvar ortamında farelerin dayanak örnekleri sunuldu. Üç testin kimisinde tümörlü farelerin uçuşu, kimisindeyse hiçbir tömürlü uçuş bulunmuyordu.
Karıncalar, daha öncesindeyse belirli bir kokuya göre tepki vermek için gözlem yoluyla öğrenmişlerdi. Karıncalar, dört farklı tüp sahibi bir kap içinde bulunuyor, bu dört tüp ya boş, ya komutlu bildikleri kokuya sahip (tömürlü) ya da farklı bir kokuya sahip olacak.
Yapılan operasyon tamasında askerler, başarılı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarına göre bu ölüm, organın erken teşhisinde ucuz yollu bir yöntem olarak hayatımıza sahip olabilir.
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz