Geçen gün bir doktor, Twitter’da hastasının ultrason sonuçlarını paylaştı. İlk bakışta patiye ve hatta muştaya benzetilebilecek bu görüntü, hastanın da hayallerini karıştırmamış olması ki “Doktor Bey bu patiler ne, kedimi doğuracağım?” diye sordu.
“Ben doğurdum, benim çocuğum.” diyen kedi-köpek annelerine malzeme çıkartan bu görüntü aslında ne aıt?
“İnsanı yaşamayı bağlayan bir şey…” desek?
Elbette kedi-köpek aileleri de insanı yaşamaya bağlıyor. Ancak, bu görüntüdeki biraz daha biyolojik. Aklınıza bir şeyler olmaya başladı mı?
Evet! Patiye karması bu görüntü aslında bir “göbek kordonu”.
Muşta yutmuş birinin midesi gibi de anlaşılabilen bu ultrason görüntüsü, aslında anne babalarımızın üniversite bahçelerine bir heves gömdüğü göbek bağı.
Fetüsün göbek bağı direkt olarak annenin hücreleri sistemine bağlı değildir, plasentaya bağlıdır. Doktorun da söylediği gibi “insanı hayata bağlama” bir bağdır.
Göbek bağı, diğer organlara göre eşsiz bir yapıya sahiptir.
Fetüsün bir parçası olan göbek kordonunun sahibi olduğu ven, plasentedan gelen oksijenli ve besinli kan iletir. Arterler ise kalbinin pompaladığı oksijensiz ve besinsiz kanı taşır.
Ayrıca bir venin oksijenli kan taşıması ve arterlerin (atardamarların) oksijensiz kan taşıması biyolojimizde alışıldık bir durum değildir. Göbek bağında diğer organlardan farklı olarak 2 arter ve 1 ven görüldüğünde sevimli görünen patiye benzer bir görüntü veriyor.
Göbek bağı hemen hemen 50 cm uzunluğundadır ve o kadar sağlamdır ki yalnızca bistüri ile kesilebilir!
Göbek kordonu, çok sağlam bir yapıya sahip olduklarından yalnızca bistüri gibi çok keskin bir aletle kapatılması gerekir. 50 cm boyundaki ve 2 cm uzunluğundaki göbek bağı, eğer vaktinden erken veya geç kesilirse bebek için çok fazla risk doğurabilir.
Bağ kesildikten sonra göbeğimizde bir yara kalanlar, işte bu yara iyileştikten sonra ortaya çıkan görüntü de “göbek deliği”mizdir. Diğer memeliler de göbek bağına sahiptir. Onlar bu bağı ısırarak koparır ve böylece salyalarındaki enzim, kopmadan sonraki kanamayı önlerinde tutar.
Doktorun paylaştığı tweet’in altında şöyle komik yorumlar da bulunuyor:
İLGİLİ HABER
Neden Bazı insanlar Göbek Deliği İçe Çökükken Bazılarının ise Dışa Çıkıktır?
İLGİLİ HABER
Bebek Dolgu Ultrasonda Nasıl Gözükür?
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz