Hazinelerin değerli madenlerinin en yaygın varlıkları altın ve gümüştür. Uzun yıllar bu değerli metalleri birer Takı ürünü olarak insanların üzerinde görürüz. Bazen altından veya gümüşten yapılma heykellere veya mimaride işlemelere denk gelmemiz de mümkün.
Muhtemelen oyunlardan veya dizilerden/filmlerden görülen ve görülmeyenler gibi bu tür değerli metaller, yukarıdaki atmosferimiz şekillere bürünmeden saklanmak istenense, beklenende birer ‘külçe’ şeklinde depolanıyorlar.
Peki özellikle bu külçe şeklinin değişmesinin sebebi nedir?
Aslında cevap çok basit ve bunun örneğini Jenga oyununda verebiliriz. Jenga oyundaki tahta parçaları neden bağlantı prizma şeklinde? Çünkü üst üste koyarak dengede tutmak daha kolay değil mi? Eğer küp şeklinde olsalardı yanında bir şekilde üst üste dizemezdikkülçelerde de aynı durum söz konusu.
O zaman soracaksınız: Neden temelde prizma değil de yamuk dörtgen şekline getiriliyor?
Orada da demircilik kısmı devreye giriyor. Eritilmiş bir metali, katılaşması adına bir kalıba döktükten sonra o kalıptan en kolay çıkarabileceğiniz şekiller, resimde de görebileceğiniz “/___” şekli oluyor. Bu açıya sahip katılaşan metali kalıptan çıkartması çok kolay.
Hatta kek ve buz küpleri kalplerinin da bu benzer havaya sahip şekle sahip olma sebebi budur. Ayrıca ek olarak ağırladıklarından dolayı külçeler, bu Geometrik şekildeyken el ile tutmayı kaldırması daha kolay oluyor.
Sonuç olarak değerli metallerin külçe haline getirilmesinin sebepleri: Deponun, eritme sürecinde kalıptan yürütmen ve el ile tutma hareketinin daha kolay olmasıdır.
İLGİLİ HABER
Yorum Yaz