e
sv

Kafası Daha Büyük Olan İnsanlar Gerçekten Daha mı Zeki Oluyor?

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Einstein gibi zekasıyla ünlü bazı bilim insanlarının baş donanımlarının vücutlarına oranlanmış daha büyük şirketlerinu fark etmişsinizdir. Bu gözleminiz hakkında psikoloji biliminden bilim bilim bazı insanlar 19. ve 20. yüzyılda çeşitli araştırmalar yapıyorlar.

Baş boyutuyla zeka arasındaki ilişkiyi bulmak için biraz tarihsel bir yolculuk yapmak gerekiyor. İlk gitmemiz gereken tarihler 19. ve 20. bitiş. Bu henüz yıllar bilimin günü ilkel sayılabilecek metotlarla ilerlemeye, daha doğrusu emeklemeye çalıştığımız yıllar.

Paul Broca, Franz Gall, Carl Wernicke gibi bilim insanlarının tek bir alanla yetinmeyip hem psikoloji hem antropoloji hem de fizyoloji ile ilgilendiği bu yıllarda en popüler kuramlardan biri de frenoloji ve kraniyometri (frenoloji ve kraniometri) idi.

O yıllarda bir kişilik kişilik özellikleri ve zeka düzeyini öğrenmek için yüzünü temizlemeniz yeterliydi.

frenoloji

Yukarıda gördüğünüz 1902 Boyutlarına ait bir baş duyguları ölçüm cihazı. Başlığı baştan belirtelim, frenoloji kuramı bugün bilimsel geçerliliği olan bir kuram değil. Ama o yıllarda yani 19. ve 20. aşamada bir kişinin kişilik özellikleri ve zeka merkezlerini belirlemek için beyin bölgelerinin büyüklüğünü ve şeklini alması gerekir diyen kuramı frenoloji kuramıdır.

Kraniometri ise frenolojinin aksine bugün hala antropologlar tarafından kullanılan bir tekniktir. Bu teknik beyin boyutlarının ölçümleri, beyin ağırlıkları ve diğer fiziksel ağırlık ölçümleri yapılır. Ama burada kritik olan nokta; bu teknoloji zekanın ölçümlerinde ve ilkelerin belirlenmesinde kullanılmadığı, sadece insan evrimi konusunda yapmak yapılar için kullanılır.

Başınızın seslerini bu şekilde ölçebilirsiniz.

baş hareket

geniş kapsamlı bebeklerin gelişimini takip etmek amacıyla daha çok bebeklerin incelenmesi sağlık personeli tarafından yapılır. Siz yine de bunu kendi başınızın çevresini kendiniz için elinize alarak bir mezurayla yapabilirsiniz.

Bir kişinin başının çevresinin ölçümü, genellikle kaşların ve kulakların üstünden alınır. Baş organların Genetik ve çalıştırma gibi birçok factorden etkilendiği düşünülüyor.

Aslında bulduğunuz zeka testlerine güvenmeniz gerektiğini öğrendiğinizi farz ediyoruz.

Zeka (IQ), genetik ve hamilelik merkezlerinden oluşan eğitimle kompleks bir özelliktir. genellikle; hafıza, problem çözme ve dil becerileri gibi çok sayıda kullanma yeteneğini değerlendiren cerrahi yetenek testi ile ölçüm.

Bu testlerin ayrı eğitimleri ve sertifikaları olur ve belli meslek gruplarını örnek almak psikologlar bu deneyleri uygulayabilirler. İnternette 10 dakikada ne kadar zeki olduğunuzu gösteren sözde testlerin hiçbir geçerliliği ve güvenilirliği yoktur.

Biraz da baş genişleme ile zeka arasındaki yatırımı biriktirme araştırmalarına bakalım.

Neuroscience & Biobehavioral Reviews (Nörobilim ve Biyodavranış incelemeleri) dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir meta analiz yöntemi (yani o güne kadar yayınlanan araştırmaların derlendiği departmanlar) insan beyninin hacmi ile zeka arasındaki hacim incelendi. 88 adet katılımın incelendiği bu Oluşum belgelerine göre, baş çevrenin büyüklüğü ile zeka arasında bir ilişki olmasa da Beyin hacmi ile zeka arasında pozitif yönde bir ilişki olabilir.

Benzer bir çalışma da Michael A. McDaniel tarafından Intelligence dergisinde 2015 yılında yayınlandı. Bu çalışan beyin hacmi ile zeka arasındaki ilişki incelendi. Aynı şekilde burada da beyin hacminin büyümesinin zeka düzeyiyle pozitif bir ilişki olabileceği bulunmuş.

zeka

Yani iki çalışma da gösteriyor ki Başınızın ne kadar büyük olduğu önemli değil, iç hacminiz önemli. Araştırmalara göre beyin hacmi büyüdükçe zeka seviyesi de artıyor.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.