Periyodik cetvel, kimyasal elementleri belirli kurallar çerçevesinde düzenleyen bir tablodur. Uzun yıllar boyunca pek çok bilim insanı, elementleri sıralama konusu üzerinde çalıştı, ancak Dimitri Mendeleyev Akşam tablonun ilk versiyonu hazırlayan kişi olarak anılıyor. O yılların bu yana, cetvel özellikleri, kimya ve fizik hastalarında yaşanan gelişmelerde çeşitli değişiklikler yaşamıştır.
karmaşık, 118 eleman yer aldığı tablo, barındırdığı bilgiler ve kolaylıklar ile bilim verileri en önemli başarılarından biri olarak kabul görüyor. Bugün, maddi dünyayı daha kolay anlamamızı sağlayan ve uzun yıllar birçok bilim insanına yol haritası olan yönetici cetvel ile ilgili tüm detayları ele aldık.
İlk olarak, hükümdar cetveli nedir?
Genellikle doğum tabloları olarak ölüm kimyasal elementlerin ölüm tablosu, tüm kimyasal elementleri artan atom numaralarına göre sıralar. Bilim insanları, atom kütleleri ve kimyasal semboller gibi elementler hakkında bazı bilgilere daha hızlı bir şekilde ulaşmak için nihai tabloyu kullanırlar. Son, son tablonun sahip olduğu düzen, elektronegatiflik, iyonlaşma enerjisi ve atomik yarıçap dahil olmak üzere birçok element özelliğindeki ayrıntılarda ayrıca ayırt edilmesinde kolaylık sağlar.
Pek çok insanı, elemanları düzenli bir şekilde sıralamak için çeşitli yürütme bilim yürütmektedir. Ancak Dimitri Mendeleyev, 1869 yılında Tutulma tablosunun ilk ortaya çıkma süresi. Büyük zararları bu yana yönetme tablosu, bilimsel gelişmeler açısından gelişmiştir.
Peki hükümdarların özellikleri nasıldı?
- Akış 118 elementten oluşur
- Soldan sağa gidildikçe atom numarası ve kütle numarası artar
- yukarın aşağı doğru indikçe atom numarası ve metalik özellik artar
- Periyodik cetvelin ilk versiyonunda yalnızca 63 element bulunuyordu
- Aynı grup yer alan elementler benzer aydınlatmaya sahiptir
153 yıllık bir tarihe sahip olan hükümdar cetveli, sayısız özelliği bünyesinde barındırıyor. Belli kurallara göre alınanlar yönetici cetvel, elementlere dair birçok özellik hakkında bilgi vermektedir. 1869’da Mendeleyev tarafından en büyük ilk versiyona göre birçok değişikliğe uğramıştır.
Periyodik cetvel hakkında enteresan bilgiler:
- Periyodik cetvelde yalnızca 94 tane içinde bulunan element vardır
- Teknesyum, cetveldeki ilk yaprak elementtir
- Cetvel IUPAC tarafından sürekli revize edilir
- Modern yönetici cetveli artan atom numarasına göre kullanımlar
- Periyodik cetvelde atom sayısını artırmasına rağmen atom boyutunu küçültür
- Mendeleyev, henüz keşfedilmemiş unsurların bulunduğunu doğru tahmin etti.
- Periyodik tabloda gösterilen atomik kütle, elementin tüm izotoplarının ortalama değeridir.
- Periyodik cetvel bir kart oyunu örneği hazırlanmıştır
Periyodik cetvelde yalnızca 94 tane içinde bulunan element vardır
Periyodik cetvelde bulunan elemanların yalnızca 94 tanesi, içinde bulunan unsurlardır. Diğer tüm elementler ise insan yapımıdır. Bazı kaynaklar, daha fazla elementin doğal yollarla oluştuğunu ifade ediyor, çünkü ağır elementlerin radyoaktif bozunmaya maruz kaldıklarında kaldıklarında elementler arasında geçiş yapabildiği biliniyor.
Teknesyum, cetveldeki ilk yaprak elementtir
teknesyum1937’de İtalya’da Emilio Segre tarafından keşfedilmiş bir elementtir. 43 atom sayısına sahip olan element, yapay olarak üretilen ilk eleman. 43 atom numarasına sahiptir ve tüm izotopları radyoaktiftir.
Cetvel IUPAC tarafından sürekli revize edilir
Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC), kimya ile ilgili yeni gelişmeler yaşandıkça ve yeni bir noktadan elde edildikçe yürütme cetveli revize etmektedir.
Modern yönetici cetveli artan atom numarasına göre kullanımlar
Mendeleyev’in hazırladığı ilk yönetici cetvel ile modern hükümdar cetvelleri arasındaki en büyük fark, Mendeleyev unsurları atom kütlesine göre düzenlerken, modern yönetici cetvelin ise elemanlarının atom numarasına göre düzenlemesidir. Günlük yönetici cetvelindeki ilk element olan Hidrojen, bir protona ve bir elektrona sahiptir. İkinci element olan Helyum ise iki proton ve iki elektrona sahiptir. Birbirini takip eden her elemanı, bir önceki elemana göre fazladan bir protona ve elektrona sahiptir.
Periyodik cetvelde atom sayısını artırmasına rağmen atom boyutunu küçültür
Bir elementin atomlarının atom serisini oluşturan atomların da beklenen beklentisi, ancak durum her zaman bu şekilde gerçekleşmez. Bir atomun boyutu elektronik kabuğunun çapı tarafından belirlenir. Bundan dolayı, bir sıra boyunca soldan sağa doğru hareket ettikçe eleman atom boyutlarının genellikle küçülür.
Mendeleyev, henüz keşfedilmemiş unsurların bulunduğunu doğru tahmin etti.
Dimitri Mendeleyev, idam cetveli bizim ölüm tablomuza en çok hayali şekilde hazırlayan bilim insanıdır. Elementleri atom kütlelerine göre düzenleyerek, tekrar eden özelliklerin modellerini farklılaştırdı ve bu elementleri kendi aralarında birlikte gruplandırdı. Mendeleyev ölüm cetvelinin ilk versiyonu tamamlandığında, henüz keşfedilmemiş birçok unsur ve boşluk bulunuyordu. Çeşitli analizler ile bu eksik unsurları doğru bir şekilde tahminimce başardı.
Periyodik tabloda gösterilen atomik kütle, elementin tüm izotoplarının ortalama değeridir
izotoplar, proton sınırlamaları aynı, nötron bileşenleri farklı olan atomlardır. Bir atomun kütlesi protonlarından ve nötronlarından geldiği için, nötron sayılarının farklı olması durumunda, her izotopun atomik kütlesi de farklı olur. Böylece, gördüğünüz atom kütleleri aslında tüm izotopik kütlelerin ortalama değeridir.
Periyodik cetvel bir kart oyunu örneği hazırlanmıştır
Kart oyunlarına düşmanlığı ile bilinen Mendeleyev, Yürütme cetveli hazırlarken de bu oyunların bir örneğini almıştır. Her bir unsurun ağırlığını ayrı bir karta mektupları ve onları aldıkları Solitaire oyunu çalıştırmayı sıralamıştır.
Yorum Yaz