e
sv

Dünyanın İlk “Etik” Otonom Araç Yazılımı Geliştirildi: Trafikte Herkes İçin En Güvenli Seçeneği Belirleyecek

avatar

OyunHaberleri

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Münih Teknik Üniversitesindeki araştırmacılar, uzun süren yürütme sonucunda dünyanın ilk etik otonom araç yazılımını geliştirmeyi başardı.

Tesla sayesinde geçen gün daha da dikkat çeken otonom araçlar, artık Mercedes-Benz, BMW, Audi ve daha pek çok otomobil üreticisinin de önemli projelerinden biri oldu. Hatırlarsanız geçen günlerde Tesla’nın 2016 yılında sahibi 3. seviye otonom yapı mimarisinin gösterildiği videonun sahte olduğu iddiatı. Ayrıca Mercedes-Benz de dünyanın ilk 3. seviye otonom işletim sistemi tanıtmıştı.

Tüm bu otonom araç yarışının tam ortasında Münih Teknik Üniversitedeki araştırmacılar, otonomun kullandığı en büyük sorunlarından birini yatırdı ve dünyanın ilk etik otonom aracını yazılımı geliştirdi. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor?

Trafikte bulunan güvenlik herkes düşünülecek

Şu anda piyasaya sürülen pek çok otonom araçta güvenlik önceliği araç sahibindedir. Örnek vermemiz gerekirse dar bir yola giderken yola bir yaya fırlattığında otonom araç yayaya çarpmamaya çalışır ancak Öncelikli koruma amaçlı sığınakları güvence olduğu için yayayı kurtarmak için bile yoldan çıkmaz. Bu nedenle de AB otonom aracı uzman komisyonu, şu anda bulunduğu tüm otonom araç yazılımlarının güncellenmesi gerektiğini savunuyor.

Öte yandan Münih Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılara AB komisyonunun ilk 20 hattıne kaleyen uyan, karayolu kendi başına ilerlerken her türlü tehlikeyi gösteren katan ve sürücü güvenliğine ek olarak trafikteki diğer aldıkları ve yayaların da güvenliklerini eşit miktarda önemseyen bir otonom çalıştırma yazılımı geliştirdiklerini açıkladı. Yaklaşık 2.000 değişken senaryonun test edildiği yazılımın her seferinde tüm etmenlerin en az zarar göreceği şekilde müdahalede bulunduğu belirtiliyor.

Ayrıca bu yazılım ABD, Çin ve Avrupa’daki çoğu ülkenin kullarını yolda giderken öğreniyor ve uygun durumlara göre kendini adapte edebiliyor. Ayrıca bu yazılım tamamen açık kaynak kodlu. Yani bu sistemi BMW, Mercedes-Benz ve hatta Tesla bile kendi sistemlerine entegre edebiliyor.

İLGİLİ HABER

Dünyanın İlk ‘Resmi’ 3. Seviye Otonom Sürüş Sistemi Duyuruldu: Sürücünün Yola Bakmasına Bile Gerek Kalmayacak!

Tabii bu yazılımın kendisine bağlı bir otonom işletim sistemi değil. Biz bu yazılımı daha çok otonom araçlar için hazırlanmış bir kural kitabı olarak nitelendirebiliriz. Proje kaynak kodlarını incelemek isterseniz de burada bulunan bağlantı üzerinden iletişim GitHub bağlantısına ulaşmak.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.